Batony proteinowe wady i zalety!

Aby zachować nienaganną sylwetkę (szczupłą talię lub imponującą muskulaturę) powinniśmy spożywać od trzech do pięciu posiłków dziennie, regularnie ćwiczyć, pić dużo wody i jak ognia unikać niezdrowych przekąsek! Chipsy smażone na głębokim tłuszczu, słone orzeszki, czekoladowe batoniki, żelki, pączki i bajaderki! Choć kuszą pyszną smakiem i zapachem, mają fatalny wpływ na nasz organizm! Zabijają składem! Potrafią w krótkim czasie zniweczyć efekty diety i ciężkich treningów na siłowni! Na całe szczęście istnieją ich zdrowsze zamienniki! Batony proteinowe, bo o nich mowa zawierają zdecydowanie mniej kalorii i cukru.  Można je nabyć praktycznie wszędzie — zarówno na siłowni, jak i w osiedlowym markecie! Ile kosztują? Czym się kierować podczas ich zakupu? Jak smakują? Czy są równie dobre, jak marketowe słodycze? Zdradzamy całą prawdę!

Batony proteinowe — rewolucja w świecie zdrowego odżywiania?! Hit czy kit?!

Batony proteinowe są o wiele bardziej wartościową przekąską niż tradycyjne słodycze! Małe, poręczne, świetnie zaspokajają apetyt i dostarczają wysokiej jakości białka — sprawdzą się nie tylko u sportowców, ale również wśród osób pragnących zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze! Jest jednak jeden mały haczyk — nie każdy produkt dostępny na rynku może pochwalić się nienagannym składem! Dlatego tak ważne jest, aby czytać etykiety, a nie sugerować się tylko reklamą! Jest to najlepsza profilaktyka dla naszego zdrowia i sylwetki! Co zatem powinien zawierać dobry baton proteinowy? Punkt pierwszy to oczywiście proteiny, a co dalej?!


Czytaj również: Baton proteinowy NuviaGo co daje?


Co siedzimy w batonach proteinowych? Analizujemy skład! 

Przyciągające wzrok opakowanie to jedno, a skład to drugie. Na rynku nie brakuje batonów, które kreują się na proteinowe, choć wcale nimi nie są. Na co zatem zwrócić uwagę przy zakupie produktu? Pierwszy parametr, jaki powinniśmy sprawdzić, to zawartość białka. Dobry produkt to taki, który zawiera ok. 20 gramów białka. Co istotne, ważna jest nie tylko jego ilość, ale również jakość! Najlepszym wyborem będzie białko WPC oraz izolat białek. Dlaczego? Odpowiedź poniżej!

  • Izolat białek — proteina pochodzenia mlecznego, pozyskiwana za pomocą procesu mikro filtracji. Świetnie się wchłania, zawiera od 80 do 90% białka i jest bogata w aminokwasy egzogenne — niezbędne do regeneracji potreningowej. Chroni mięśnie przed katabolizmem! Nie powoduje problemów jelitowo-żołądkowych.
  • Hydrolizat białka serwatkowego — najbardziej zaawansowana pod względem produkcji proteina pochodzenia mlecznego, będąca produktem hydrolizy. Sprawdzi się u osób zmagających się z alergiami pokarmowymi i nietolerancjami. W przeciwieństwie do swojego poprzednika charakteryzuje się zdecydowanie wyższą ceną, ale i zawartością białka — niemalże 100%.

Kolejna ważna kwestia — nie dajmy się zmylić nazwie! Pożywany baton proteinowy to taki, który jest wypełniony dobrej jakości komponentami!

  • Węglowodany — bardzo istotnym  parametrem jest zawartość węglowodanów, a tak właściwie cukrów prostych! Ich nadmiar jest uważany za czynnik ryzyka wielu chorób — nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca. Producenci przekąsek proteinowych mają tego świadomość. Zastępują cukier słodzikami. W batonach jest to najczęściej maltitol — organiczny związek chemiczny z grupy polioli.1)Kearsley, M.W.; Deis, R.C. Maltitol Powder. In Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology; Black Well Publishing: Hoboken, NJ, USA, 2012; pp. 295–308 Spożywany w odpowiednich ilościach, nie wywołuje skutków ubocznych — wzdęć, biegunek i innych. Dodatkową jego zaletą jest to, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi — posiada indeks glikemiczny.
  • Tłuszcz — jest źródłem energii i nośnikiem smaku, jednak jego zawartość powinna być możliwe jak najniższa. Optymalna oscyluje na granicy 9 g.
  • Błonnik  — nie wpływa na bilans kaloryczny produktu. Zwiększa jego gramaturę oraz poprawia sytość. Dobrze, jeśli znajduje się w składzie!


Dowiedz się: Jak zrobić domowe fit batony proteinowe?


Batony proteinowe smak, który może mile zaskoczyć lub mocno rozczarować!

Brak cukru nie jest równoznaczny z brakiem smaku! Choć batony proteinowe są zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne słodycze,  stopień słodkości jest porównywalny. Niestety, konsystencja wypada już nieco gorzej — jest trochę ciągnąca i twarda. Istnieje jednak sporo wyjątków od tej reguły! Wystarczy dobrze poszukać!

  • Batony proteinowe w polewie — kremowe nadzienie i rozpływająca się w ustach czekolada zazwyczaj mleczna lub białka.
  • Batony proteinowe z “wkładką” — propozycja dla osób oczekujących  nietuzinkowych doznań smakowych, wzbogacona o dodatek chrupiących kuleczek lub karmelu.
  • Wafelki proteinowe — coś dla fanów chrupania — wafelek o podwyższonej zawartości białka.

Batony proteinowe kiedy jeść, aby odnieść jak największe korzyści?

Do popołudniowej kawy, po treningu, w ramach drugiego śniadania — baton proteinowy to produkt, który bez obaw można włączyć do swojego jadłospisu! Sprawdzi się zarówno w okresie redukcji, jak i budowania masy mięśniowej. Zaspokoi ochotę na słodycze oraz wspomoże proces kształtowania sylwetki! Można go traktować jako samodzielną przekąskę lub dodatek do głównych posiłków!

Batony proteinowe wady i zalety. Na co uważać?

Rynek przekąsek proteinowych ma się świetnie. W minionym roku osiągnął wartość ponad 7 mld dolarów! Powodów jest kilka.  Po pierwsze, kaloryczność — batony proteinowe zawierają mniej kalorii niż tradycyjne słodycze. Po drugie, białko — batony proteinowe są bogate w białko, czyli podstawowy budulec mięśni,  kości, włosów i paznokci. 2)Kościołek A., (2018). Zapotrzebowanie na białko. abcZdrowie, https://zywienie.abczdrowie.pl/zapotrzebowanie-na-bialkoZapotrzebowanie na ten makroskładnik potrafi być naprawdę wysokie —  szczególnie u sportowców. I to właśnie ta grupa interesuje się nimi najbardziej! Jakie są ich wady i zalety? Sprawdźmy!

Batony proteinowe wady i zalety
ZaletyWady
Wygoda — sięgnięcie po batona proteinowego jest o wiele prostsze, niż przygotowanie piersi z kurczaka.Skład — nie każdy baton może pochwalić się nienagannym składem! Wiele z nich zawiera utwardzone tłuszcze trans, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy — substancje zwiększające ryzyko nadwagi, chorób sercowo-naczyniowych!
Szeroki wachlarz smaków — ciasteczkowy, karmelowy, truskawkowy i wiele innych!Cena — dobry baton proteinowy potrafi kosztować nawet 12 złotych!
Lepszy wybór — baton proteinowy z dobrym składem, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy!
Uniwersalność zastosowania — baton proteinowy sprawdzi się zarówno na masie, jak i na redukcji!

Batony proteinowe sklepowe kontra domowe! Przepis!

Batony proteinowe można nie tylko kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie — w domu. Co istotne, nie potrzeba do tego, nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych! Trzeba się jednak liczyć z tym, że własnoręcznie zrobiona przekąska będzie smakować nieco inaczej niż oryginał! Poniżej obiecany przepis!

  • 80 g masła orzechowego z dobrym składem (100 proc. orzechów)
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 150 g odżywki białkowej o ulubionym smaku
  • 20 g kakao bez cukru
  • 30 g  świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 20 g miodu
  • 30 g ulubionych orzechów
  • 150 ml letniej wody

Płatki owsiane połącz z odżywką białkową, siemieniem lnianym, miodem, masłem, posiekanymi orzechami i kakao. Odstaw na kilkanaście minut. Z powstałej masy uformuj batoniki. Pozostaw w zamrażarce na ok. 40 minut, a następnie podawaj. Smacznego!

Batony proteinowe skutki uboczne?

Kluczem do sukcesu jest umiar i różnorodność! Batony proteinowe nie zastąpią zbilansowanego posiłku, a spożywane w nadmiarze mogą szkodzić — wywoływać rewolucje żołądkowo-jelitowe, sprzyjać przybieraniu na wadze!


Dowiedz się: Jaką rolę odgrywa białko w diecie sportowca!


Batony proteinowe czy warto?

Batony proteinowe mają zdecydowanie więcej zalet niż wad! Praktyczne, wygodne w stosowaniu, ogólnodostępne, odżywcze i smaczne! Dzięki nim o wiele łatwiej będzie nam wytrwać na diecie i oprzeć się sklepowym słodyczom! Najważniejszą rzeczą, jaką należy sprawdzić przed zakupem, jest skład! Dobrej jakości przekąska proteinowa powinna zawierać minimum 20 g białka i minimalną ilość cukru!

Batony proteinowe wady i zalety!
Rate this post

Przypisy   [ + ]

1.Kearsley, M.W.; Deis, R.C. Maltitol Powder. In Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology; Black Well Publishing: Hoboken, NJ, USA, 2012; pp. 295–308
2.Kościołek A., (2018). Zapotrzebowanie na białko. abcZdrowie, https://zywienie.abczdrowie.pl/zapotrzebowanie-na-bialko

About Redakcja

Konsultacje Marek Krajewski - zakładka kontakt. Produkty opisywane na stronie są testowane przez nas oraz przez naszych ekspertów. Wszystkie zdjęcia produktów są wykonywane przez nas.

View all posts by Redakcja →

4 Comments on “Batony proteinowe wady i zalety!”

  1. niestety, domowe batony proteinowe nigdy nie będą smakować tak jak kupne… zrobiłam raz i więcej nie powtórzę… jak dla mnie łudząco przypominają owsiankę. 😀

  2. Korzystałam z batonów proteinowych, gdy pracowałam jako instrukor Zumby i tańczyłam kilka godzin dziennie. Nie raz “uratowały” mi życie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *