Cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C — ten mit został już dawno temu obalony! Zaszczytne pierwsze miejsce należy do aceroli! Ten niewielki owoc zawiera jej trzydzieści razy więcej! Warto o nim pamiętać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również okołotreningowym! Dlaczego? Może ona bowiem wspomagać proces budowania masy mięśniowej!
Acerola co to?
Acerola znana również jako wiśnia z Barbados, to maleńki egzotyczny owoc pochodzący z tropikalnych rejonów Ameryki Środowej. Posiada charakterystyczny czerwono-purpurowy kolor, soczysty miąższ i słodki smak! Stanowi bogactwo witamin, minerałów antyoksydantów. Przez wielu ekspertów uważany jest za prawdziwy cud natury! Jedna szklanka soku z aceroli dostarcza tyle samo witaminy C, co pięć kilogramów pomarańczy! To dopiero początek!
- Acerola to doskonałe źródło magnezu, wapnia, fosforu i żelaza! Znajdziemy w niej również substancje pobudzające wydzielanie śliny, a co za tym idzie usprawniające trawienie!
- Warto również wiedzieć, że acerola to bogactwo kwasu foliowego! Kwas foliowy to jedna z najważniejszych witamin w organizmie człowieka! Reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek!
- Zawarte w owocach karotenoidy i antocyjany działają przeciwnowotworowo i antystarzeniowo! Chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników!
- Acerola tak samo, jak inne cytrusy jest owocem zasadowym. Pozwala zachować prawidłową równowagę organizmu!
- Owoce aceroli są bogate w błonnik! Usprawniają pracę układu pokarmowego, reguluję trawienie. Dodatkowo doskonale oczyszczają organizm.
- W owocach aceroli znajdziemy również wspomagające pracę mózgu nienasycone kwasy tłuszczowe oraz beta-karoten — związek zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
To jednak nie wszystko! Accerola jest uważana za jeden z kluczowych składników w żywieniu sportowców! Dlaczego?
Acerola w diecie osoby aktywnej fizycznie
Dieta odgrywa kluczową rolę w procesie budowania masy mięśniowej. Bez niej możemy zapomnieć o satysfakcjonujących efektach! Kluczowa jest nie tylko odpowiednia podaż makroskładników, ale również witamin i minerałów, które jako kofaktory wielu enzymów, są konieczne dla zachowania dobrego zdrowia i sprawności fizycznej! Zapewniają ochronę antyoksydacyjną, budują wytrzymałość, szybkość i kondycję! Jedną z najpoważniejszych konsekwencji ich niedoboru jest anemia, czyli niedokrwistość, którą bardzo łatwo pomylić z przemęczeniem. Objawia się:
- zaburzeniami łaknienia
- bolesnością stawów
- problemami z pamięcią i koncentracją
- spadkiem odporności
- bezsennością
- skłonnością do siniaków
- osłabieniem mięśni i stawów
- znużeniem
Acerola zawiera wszystko to, czego nam potrzeba! To doskonały, a przede wszystkim w pełni sposób na uzupełnienie ewentualnych niedoborów, a co za tym idzie zwiększenie efektywności treningowej!
Acerola i jej wpływ na budowanie masy mięśniowej
Acerola to przede wszystkim bogactwo kwasu askorbinowego, czyli jednego z najważniejszych związków organicznych w diecie sportowca i nie tylko! Odgrywa ona bowiem kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jej niedobory będą widoczne nie tylko na sali treningowej, ale również w codziennym życiu! Jest polecana osobom aktywnym fizycznie, zapracowanym i zestresowanym! Sprawdźmy zatem, jakich efektów możemy się spodziewać!
- Lepsza regeneracja mięśni i stawów — acerola jest postrzegana jako obiecujący środek na domsy! Zwiększa produkcję kolagenu, wspomaga odbudowę skóry, ścięgien oraz naczyń krwionośnych. Ponadto wypłukuje powstały podczas treningu kwas mlekowy. Pozwala na szybszą i bardziej efektowną regenerację!
- Poprawa odporności — acerola usprawnia pracę układu immunologicznego. Zapobiega przenikaniu szkodliwych mikroorganizmów do krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób i przeziębień. Pozwala na regularne i zróżnicowane treningi!
- Dobra wydolność, siła i wytrzymałość — acerola to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy podchodzenia naturalnego! Dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i redukuje zmęczenie! Pozwala trenować częściej i bardziej efektywnie!
- Większa przyswajalność żelaza — obecna w aceroli witamina C zwiększa przyswajalność żelaza! Niedobór tego składnika z reguły oznacza poważne kłopoty. Ospałość, szybsza męczliwość, brak energii — w takich warunkach trudno o efektywny trening!
- Wsparcie układu hormonalnego — układ hormonalny odgrywa bardzo ważną rolę w życiu każdego z nas. To właśnie on kontroluje funkcje fizjologicznie organizmu. Acerola wspiera jego pracę — reguluje aktywność gruczołów dokrewnych, pozytywnie wpływa na poziom testosteronu, a co za tym idzie ułatwia proces budowania masy mięśniowej — skutecznie wiąże białka.
Acerola w proszku czy w tabletkach? A może sok? Co kupić?
Niestety, świeże owoce aceroli są w naszym kraju nie do zdobycia! Musimy więc zadowolić się ich przetworzoną formą. Do wyboru mamy proszek, sok i tabletki. Na co się zdecydować? Trudno powiedzieć. Zakup powinien być podyktowany osobistymi preferencjami. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę to skład! Dobry produkt to taki, który nie zawiera szkodliwych substancji i dodatków — cukru, a jedynie czysty ekstrakt z aceroli!
- Acerola w proszku — wzbogaci smak wody, soku czy koktajlu. Można ją również wykorzystać do pielęgnacji skóry twarzy. Jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.
- Sok z aceroli — posiada cierpki, kwaskowaty smak, który z pewnością nie wszystkim przypadnie do gustu. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu 21 dni, w przeciwnym razie straci swoje właściwości! Najlepiej pić go solo lub dodawać do napojów o temperaturze pokojowej. Wysoka temperatura zabija dobroczynne składniki!
- Acerola w tabletkach — to bez wątpienia jedna z najwygodniejszych form suplementacji. Małe, poręczne, bezsmakowe.
Acerola cena, gdzie kupić?
Cenę kształtuje kilka czynników. Jest ona zależna od składu, formy podania, gramatury, miejsca zakupu. Najkorzystniej zamawiać przez Internet.
Acerola w proszku | Acerola w tabletkach | Sok z aceroli |
19,99-116,00 zł | 21,99-58,66 zł | 17,99-35,00 zł |
Acerola jak stosować, żeby wiedzieć efekty?
Tabletki, proszek, sok — każdy produkt jest opatrzony konkretnymi wskazówkami, których należy oczywiście bezwzględnie przestrzegać. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na porę podania. O której godzinie zatem najlepiej stosować acerolę? Dawkowanie i sposób zażywania są w ścisłej korelacji z efektami. Jeżeli zależy nam tylko na wzmocnieniu odporności, nie musimy nerwowo spoglądać na zegarek. Nieco inaczej wygląda sytuacja osób regularnie trenujących na siłowni. W ich przypadku liczy się każda minuta. Okazuje się bowiem, że suplementowanie aceroli bezpośrednio przed wysiłkiem, jak i zaraz po nim nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dlaczego? Naukowcy z Norwegii podjęli się próby odpowiedzi na to pytanie. Kilka lat temu zainicjowali bardzo ciekawe badanie, do którego to zaprosili 34 mężczyzn. Część z nich zażywała acerolę przed i po treningu, część placebo. Eksperyment trwał 90 dni, a jego uczestnicy ćwiczyli siłowo trzy razy w tygodniu. Wnioski? Druga grupa odnotowała większy przyrosty masy mięśniowej! Czy powinniśmy zatem odpuścić sobie jej zakup? Absolutnie nie! Musimy jedynie pamiętać o tym, aby nie przyjmować jej w posiłkach okołotreningowych! To wszystko!
Podsumowanie
Acerola to owoc, który bez dwóch zdań warto włączyć do swojej diety. Charakteryzuje się ponadprzeciętną zawartością witaminy C. Jest uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów na rynku! Niestety, struktrua i mechanizm jego działania wciąż nie zostały dokładnie zbadane — zwłaszcza w kontekście kształtowania sylwetki. Na tę chwilę wiadomo tylko tyle, że usprawnia regenerację.
- Niweluje zmęczenie
- Zmniejsza bolesność mięśni
- Dodaje energii
- Zapobiega przetrenowaniu
Niestety, nie przyspiesza procesu budowania masy mięśniowej! Wręcz przeciwnie, może go spowalniać, dlatego tak ważne jest, aby nie stosować aceroli zarówno przed jak i po treningu! Ten czas jest zarezerwowany dla odżywek białkowych lub carbo.